Description
Wędzarnia Elektryczna Borniak Uwd-70 V1.4 Simple
Wędzarnia domowa Borniak UWD-70 Simple Digital (Cyfrowa) kat. UWD-70V1.4 Wędzarnia Cyfrowa Borniak UWD-70 Simple to nowoczesna komora wędzarnicza wyposażona w elektroniczny system kontrolowania temperatury PID. Domowe wędzenie różnych produktów staje się coraz bardziej popularne, a wędzarnie Borniak nadają się do tego idealnie. Wyroby możemy wędzić w pozycji leżącej lub w pozycji wiszącej na hakach dzięki wykorzystaniu poprzeczek. W komorze wędzarni umieszczono grzałki o mocy 500 wat, które pozwalają na osiągnięcie temperatury do 120°C Sterowanie Cyfrowe PID Wbudowany elektroniczny system sterowania wędzarnią znacznie ułatwia jej obsługę i poprawia warunki wędzenia. Elektroniczny sterownik Simple PID czuwa nie tylko nad skuteczną pracą generatora produkującego wędzarniczy dym, ale także nad temperaturą i czasem procesu wędzenia. Wszystko to sprawia, że wędzarnia Borniak UWD-70 jest praktycznie bezobsługowa. Musimy ją jedynie wyłączyć gdy czas wędzenia dobiegnie końca. Półki, Poprzeczki, Haki W wędzarni Borniak UWD-70 mamy możliwość wędzenia na 5 półkach równocześnie, dzięki bocznym uchwytom do ich mocowania. Jest to szczególnie przydatne do wędzenia serów i ryb układanych na wędzarniczych półkach. Przy zastosowaniu wszystkich 5 półek odległość między półkami wynosi ok 9 cm. Jeśli nie jest ona wystarczająca dla wędzonych przez nas produktów, możemy dowolnie manewrować ilością półek by dostosować je do naszych potrzeb. Wędzarnia UWD-70 Simple ma pojemność 70 L dzięki czemu przy umiejętnym rozłożeniu zmieścimy w niej ok. 10 kg wsadu mięsnego lub ok 8 kg kiełbasy. Wyroby możemy wędzić w pozycji leżącej lub w pozycji wiszącej na hakach dzięki wykorzystaniu poprzeczek. Grzałki komory wędzarniczej Komora wędzarni wyposażona jest w grzałkę o mocy 500 Wat, która gwarantuje osiągnięcie temperatury do 120°C. Włącza się ona w zależności od ustawionej przez nas na sterowniku temperatury. Na wysokość temperatury w komorze ma również wpływ grzałka generatora dymu, która ma moc 115 W. Powoduje ona rozgrzewanie zrębek wędzarniczych, aby produkowały czysty wędzarniczy dym. Działanie tej grzałki może rozgrzać komorę wędzarniczą nawet do 50°C. Generator Dymu Generator wytwarza dym wędzarniczy powstający podczas spalania zrębków. Spirala przesuwa wiórki na grzałkę gdzie są one spalane i zrzucane do pojemnika znajdującego się poniżej. Proces ten odbywa się bez przerwy co gwarantuje doskonałe zadymienie komory podczas całego wędzenia i przekłada się na doskonałą jakość poddawanych wędzeniu wyrobów. Generator dymu podłączamy przewodem do panelu sterowania, dzięki czemu wszystkie czynności związane z obsługą wędzarni wykonujemy za pomocą przełączników i głównego pokrętła. Zasypanie całego generatora wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do ośmiu godzin. Po przeliczeniu można uznać że w zależności od rodzaju zrębek koszt jednej godziny wędzenia w wędzarni Borniak UWD-70 Simple mieści się między 0,95-1,45 zł/h Nowa Misa Odgrodowa Wędzarnia UWD-70 wyposażono w nową misę odgrodową, usprawniającą przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy. To bardzo ważny element wędzarni umieszczony w dolnej części komory nad grzałką generatora dymu. Tu gromadzą się skropliny powstające w wyniku oddziaływania wysokich temperatur na wędzone produkty. Konstrukcja misy odgrodowej umożliwia odprowadzenie tłuszczu do misy umieszczonej poniżej. Piętrowy układ otworów misy gwarantuje prawidłowy przepływ dymu wędzarniczego w całej komorze wędzarni. Izolacja ścian i drzwi wędzarni Solidna konstrukcja wędzarni UWD-70 ma na celu utrzymanie jak największej ilości ciepła w komorze wędzarniczej. Zmniejsza to zużycie energii elektrycznej i zdecydowanie obniża koszty wędzenia. Uzyskano to dzięki zastosowaniu podwójnych ścian komory wypełnionych wewnątrz pianką poliuretanową. Duże znaczenie mają również izolowane drzwi komory z zamknięciem na magnes. Solidna uszczelka silikonowa izolująca drzwi dodatkowo zatrzymuje ciepło wewnątrz urządzenia i nie wypuszcza dymu na zewnątrz. Zewnętrzne ścianki wykonane są z blachy Alu-cynk, która z powodzeniem poradzi sobie ze zmiennymi warunkami panującymi na zewnątrz. Wewnątrz komora wędzenia wykonana jest z blachy nierdzewnej posiadającej atest do kontaktu z żywnością. Regulacja przepływu dymu Wędzarnia cyfrowa Borniak UWD-70 wyposażona jest w kominek z szybrem służący do regulacji dymu w komorze. Każde wędzenie powinno odbywać się w kontrolowanych warunkach, a jednym z podstawowych czynników jest właśnie odpowiednia i powtarzalna ilość dymu. Na spodzie rury kominka znajduje się tacka której zadaniem jest wyłapywanie nieczystości skraplających się w kominie podczas wędzenia, by nie dopuścić ich do kontaktu z żywnością. Stopy lub Koła Nowe uchwyty montażowe ułatwiają regulację wysokości stóp wędzarni. W razie potrzeby można je także wymienić na kółka by bez noszenia można było zmieniać położenie wędzarni. Standardowo wędzarnia wyposażona jest w regulowane stopy. Koła nie wchodzą w skład wędzarni i można je dokupić w naszym sklepie. Jak obniżyć temperaturę w wędzarniach Borniak Wiele produktów wymaga wędzenia w temperaturach poniżej 50°C. To przede wszystkim ryby, sery i niektóre owoce, ale w niskich temperaturach wędzimy także mięso i drób. Im temperatura w wędzarni jest niższa, tym proces wędzenia powinien być wydłużony, a wyroby bez konserwantów uzyskują dłuższy okres przydatności do spożycia. Aby uzyskać tak obniżoną temperaturę w komorze wędzarni Borniak musimy zastosować Przystawkę do wędzenia na zimno. To dodatkowe wyposażenie, pozwoli na zdecydowane obniżenie temperatury w komorze. Przystawka zimnego wędzenia to specjalny pojemnik, w którym umieszczamy wyjęty z wędzarni generator dymu. Dzięki temu grzałka generatora nie rozgrzewa już komory wędzarni. Teraz dym produkowany jest z dala od wędzarni i przesyłany do jej wnętrza elastyczną rurą spiro. Im bardziej rozciągnięta jest rura tym temperatura dymu wysyłanego do wędzarni jest bliższa temperatury zewnętrznej. Wszystkie wędzarnie Borniak i wędzone w nich produkty są zgodne z normą potwierdzającą jakość. Zawartość benzo[a]pirenu w uwędzonej kiełbasie wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy dopuszczają maksymalnie 2 ug/kg. Skład podstawowego zestawu wędzarni UWD-70 : Szafa wędzarnicza UWD-70 (poj. 70 L) Generator Dymu GD-01 Sterownik cyfrowy PID Simple Zrębki wędzarnicze w ilości 10L ( co starczy na ok. 5 wędzeń) Poprzeczki do zawieszania 3x Misa odgrodowa usprawniającą przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy Regulowane stopki regulacyjne z możliwością wymiany na kółka Miseczka na wodę i resztki spalonych zrębek wędzarniczych 2x Uchwyty do przenoszenia 2x Kominek z szybrem Pokrywka do generatora dymu Ociekacz pod kominkiem Półka 1 sztuka Haki S (5 szt.) Haki podwójne (5 szt) Kabel zasilający Parametry techniczne: Moc grzałki komory 500W Napięcie znamionowe 230V Bezpiecznik komory 8A Moc grzałki generatora 110W Bezpiecznik generatora 1,25A Pojemność zasypu generatora 2L Długość 395 mm Szerokość 623 mm Wysokość 1025 mm Pojemność komory 70L Szerokość wewnętrzna 400 mm Długość wewnętrzna 300 mm Wysokość wewnętrzna 600 mm Maksymalny wsad 10 kg Ilość półek max.6 Średnica komina 80 mm Maksymalna temperatura 120 C Materiał AluCynk + Stal Nierdzewna Wymiary opakowania 520/430/920 mm Gwarancja 24 miesiące Waga 24 kg (z kartonem 26 kg) Dlaczego warto mieć wędzarnię Borniak UWD-70: Zewnętrzna konstrukcja – ALU-Cynk odporny na warunki atmosferyczne. Wewnętrzna konstrukcja – stal nierdzewna z atestem do kontaktu z żywnością. Szczelne drzwi z zamknięciem magnetycznym i uszczelką sylikonową. Pojemność komory wędzenia: 70 l (10 kg mięsa, ok 8 kg kiełbasy). Możliwość wędzenia: na półkach, poprzeczkach lub hakach Wydajny generator dymu GD-01 zapewniający spalanie zrębek i produkcję dymu Sterownik Simple by Borniak :optymalne i funkcjonalne sterowanie cyfrowe utrzymujące stabilną temperaturę podczas całego procesu wędzenia. Grzałka komory i radiator – Odpowiadają za parametry grzewcze w komorze. Kominek z szybrem – Regulacja gęstości dymu w komorze. Ociekacz szybra – Eliminuje ściekający z kominka osad. Nowa Misa Odgrodowa – usprawnia przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy Nowe stopki regulacyjne z możliwością wymiany na kółka, aby usprawnić przemieszczanie urządzenia. Energooszczędna – maksymalny pobór prądu: 0,6 kW na godzinę użytkowania. Tania eksploatacja – 2 litry zrębek:maksymalnie 8 godzin wytwarzania dymu. Koszt zrębek- zależny od rodzaju drewna wędzarniczego od 0,95- 1,45 zł/h wędzenia Czy wędzarnia Borniak to dobry wybór ? Tradycyjne metody wędzenia są bezkonkurencyjne dlatego dążąc do perfekcji, stale poszerzamy ofertę i podnosimy jakość produktów oferowanych w naszym sklepie. Obecnie najwygodniejszymi pod względem użytkowania i ekonomi są wędzarnie Borniak. To polski producent wędzarni elektrycznych, które do produkcji dymu wykorzystują zrębki wędzarnicze wyselekcjonowane z drzew liściastych rosnących w czystych ekologicznie rejonach Polski. Spalane w wędzarniach Borniak zrębki produkują całkowicie naturalny, wolny od chemicznych dodatków, pyłów i zanieczyszczeń dym przenikający i konserwujący wędzone produkty. Sprawdź Jakie to proste Kupując na tej stronie otrzymasz książkę z przepisami do wędzenia gratis.
Borniak
krajalnica do warzyw elektryczna, stół z profili stalowych, składana mata gimnastyczna, niezbednik turystyczny, etykieciarka ręczna do butelek, podgrzewacz gastronomiczny elektryczny, fresenius, nieleczony kaszel, łóżko kosmetyczne hydrauliczne, opaski gumowe na rękę, zakrzepica krwi, poduszki rubena, trojgliceryd
yyyyy